luni, 3 noiembrie 2014

De ce omul contemporan nu intelege natura?

De ce omul contemporan nu intelege natura?


Citesc numeroase scrieri in presa despre descoperiri stiintifice importante. Se spune despre ele ca au fost descoperite de niste cercetatori americani, englezi, sau uneori chinezi... Cercetatorul contemporan nu mai are nume. Ei sunt proprietatea unor institute, ori a unor state. Secretul stiintific este atat de mare ca nici macar numele cercetatorilor nu se mai divulga. In aceste conditii ce incredere mai putem avea asupra informatiilor stiintifice? Din proprie experienta, constat ca 90 % din informatiile stiintifice din presa sunt eronate, ori bat apa in piua prin meleagurile imaginatiei. Picanteriile stiintifice sunt la moda.

Stiinta adevarata este cu totul altceva. Stiinta nu are nevoie de cuvinte, de literatura, ci de exactitate, analiza matematica, poate putina statistica. In orice caz multa fizica, chimie si biologie. Ideea ca se poate exprima o descoperire stiintifica pe intelesul tuturor, este un nonsens. Din cauza finantarilor cercetatorilor stiintifice, cercetatorii sunt obligati sa exprime vulgar, populist, o descoperire importanta. Asta face ca descoperirea stiintifica sa semene cu o stare mai degraba de domeniul fanteziei, din domeniul yoga, parapsihologiei...

Daca la inceput a fost cuvantul, in Biblie, in stiinta la inceput a fost legitatea naturala. Oricat de multe cuvinte am folosi, nu vom putea exprima o realitate infinit structurata si legiferata. Cuvintele sunt o reducere la nivelul unu, sau zero, a miliarde de informatii conexe!!!
Daca vrem sa fim zei, nu ajung cuvintele pentru a intelege pana si cel mai mic fenomen natural!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu