Spectrul electromagnetic poseda o axa a frecventelor, in fapt o ordonare a lungimilor de unda. Undele mari sunt spre infrarosu, radio, etc..., iar undele mici sunt in zona undelor gamma si subdiviziuni, adica in zona spectrala subatomica...
O astfel de axa este necesar a fi adusa mai aproape de intelegerea noastra. A spune doar o cifra ce indica o frecventa, este util in zona spectrului clasic (gamma-radio), dar nu si in afara acestei zone spectrale.
In spectrul extraradio sunt unde de marimi gigant, echivalente cu dimensiunea galaxiilor sau mult superioare. Astfel de unde nu pot fi redate numeric in limitele unei valori a frecventei. Ar fi o relatare ce cuprinde un numar cu multe zerouri, valoare apropiata de - infinit...
Creerul uman se dezorienteaza usor la primirea informatiilor numerice infinitezimale, ori extrem de mari. Din aceasta cauza propun in acest sens ca spectrul electromagnetic sa aiba ca sistem de redare a marimii undelor pe axa frecventelor:
1. o cifra care sa indice frecventa
2. o cifra care sa indice marimea unei unde comparativ cu a vitezei luminii ( lungimea undei/ viteza luminii= N secunde..... in care N secunde ne spune cat ii ia luminii sa strabata o unda oarecare, in special undele gigant...)
Acest sistem de masura ne apropie mai mult de intelegerea valorilor numerice legate de marimea undelor din univers.
3. Orice unda poate fi comparata cu elemente cunoscute: atomi, stele, galaxii...Pentru aceasta se ia ca sistem de referinta anumite corpuri din cosmos.
Teoria spectrului electromagnetic largit presupune faptul ca toate undele au aceleasi proprietati, indiferent de lungimea de unda. Diferentele de proprietati observate se datoreaza modului cum organele noastre de simt percep undele: frecventele si lungimile de unda ale undelor.
Astfel ca putem crea un sistem de masura procentual. Astfel relatiile dimensionale dintre unde pot fi exprimate ca procente. In acest caz dispare necesitatea exprimarii lungimii de unda, proprietatile undelor devenind prioritare. Astfel ne putem referi la o unda, grup de unde diferite ca frecventa, folosind o metoda de determinare procentuala a relatiilor dintre acestea.
Spectrele atomilor reflecta astfel de procente. Atomul de Hidrogen este un exemplu primordial. Relatiile dintre undele spectrului Hidrogenului sunt statistic vorbind sunt strict procentuale. in asezarea pe axa frecventelor electromagnetice.
Pentru a face masuratori procentuale ale spectrelor am putea crea un echer transparent cu liniatura in forma de raze cu modelul spectrului Hidrogenului pe latura mai mare. Astfel cu aceasta rigla am putea compara procentual toate spectrele de linii atomice, moleculare si macromoleculare...
Ideea principarla este ca nu vom intelege spectrul electromagnetic si implicatiile lui in natura, pana cand nu ne vom schimba modul nostru de gandire si investigare. Acceptarea sistemului metric... de a reprezenta toate datele universului este un nonsens. De la anumite valori, creerul nostru refuza sa inteleaga dimensiunile respective. Astfel ca repozitionarea oricarei dimensiuni pe intelesul creerului nostru va conduce la un nou avant al logicii stiintifice contemporane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu