O altfel de interpretare in stiinta actuala
Stiinta din prezent este pur si simplu un conglomerat urias de informatii, experimentari, produse si interpretari diverse pe anumite teme prioritare: lumea atomilor, Univers, biologie, tehnologie, economie si medicina...Cum era si firesc aceste domenii au pornit a fi definite si dezvoltate in diferite epoci istorice. La acele momente stiinta era mereu alta, isi cauta propriul drum. Din aceasta cauza putem vorbi depre faptul ca stiinta actuala nu este inca inchegata ca un intreg, ci se manifesta in special pe anumite varfuri, paliere, specialitati. Faptul ca stiinta inca nu evolueaza ca un intreg, ci mai degraba ca un ecosistem, face ca multe din realizarile ei sa fie de fapt simple speculatii, chiar daca se demonstreaza istoric faptul ca ar fi realitati absolute.
Multe din realizarile tehnice se bazeaza pe matematica, adica pe un domeniu ce reduce la proprietati matematice realitatea. Cu toate ca utilizarea matematicii ne ajuta sa trimitem un satelit in cosmosul apropiat, asta nu inseamna ca avem de a face cu un domeniu stiintific, ci doar cu unul tehnic. Este cazul vanatorii cu arcul al populatiei antice.
Stiinta este de fapt cea care ne poate dezvalui adevarul lumii in care existam, legile ei, fenomenele ce au loc in arealul Universului. Stiinta este cea care descopera legile lumii si nu realitatile ei. Realitatile Universului sunt percepute firesc de orice turist, capabil sa se miste, chiar prin tehnologie prin lumea inconjuratoare, chiar pana la infinit. Tehnologia ne poate purta prin cosmos, prin mediul celular, mediul atomic, ne poate ajuta sa exprimam in cifre structurile lumii, dar nu ne poate apropia de legile fundamentale.
Faptul ca in prezent nu avem o definitie reala a stiintei, ca aceasta este confundata cu amalgamul tehnologic, turismul in natura, chiar prin cosmos, face ca omul contemporan sa stie multe despre aspectele tehnice, dar mai nimic despre stiinta realitatii legilor Universului. Va trebui ca pe viitor stiinta sa se debaraseze de tehnologie si turismul cosmic, dar sa utilizeze cunostintele acumulate in acestea, in scopul depistarii legilor fundamentale, cele care nu se pot percepe, pipai, misca... ci doar deduse!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu