vineri, 23 ianuarie 2015

Teoria aparitiei elementelor chimice din Tabelul lui Mendeleev in cicluri succesive

Teoria aparitiei elementelor chimice din Tabelul lui Mendeleev in cicluri succesive

Autor: Gheorghe Parascan, ian 2015, Bacau, Romania




Tabelul lui Mendeleev este unul din cele mai impresionante realizari ale cercetarii stiintifice. Dar cu toate acestea inca nimeni nu a reusit sa il explice. De ce exista o ordine atat de evidenta in Tabel?

De curand am analizat din nou acest interesant Tabel si am avut curiozitatea de a realiza grafice ale proprietatilor elementelor chimice. Am fost surprins sa constat ca fiecare grupa din tabel este de fapt un ciclu de sine statator si ca ciclurile se repeta in ordinea grupelor din Tabelul lui Mendeleev.

Avand cunostinte despre evolutia vietii pe planeta noastra, am avut curiozitatea de a compara aparitia diferitelor structuri celulare cu aparitia in cicluri a elementelor chimice. Rezultatul a fost incurajator. Fiecare ciclu (grupa) din Tabelul lui Mendeleev, corespunde aparitiei unui tip de celula, organit, structura celulara. Ideea este ca un organit celular nu poate sa apara inainte de aparitia elementelor chimice ce il compun. Astfel presupunem ca cloroplastul nu poate sa apara inaintea aparitiei Magneziului, aparitia cochiliilor nu poate sa apara inaintea aparitiei Calciului, globulele rosii nu pot sa apara inaintea aparitiei Fe....
Pana in prezent se sustinea ca atomii sunt creati cu mult inaintea aparitiei vietii, ori, din analiza comparativa cu evolutia vietii, rezulta o legatura evidenta intre evolutia celulelor vii si aparitia succesiva, pe o perioada mare de timp, a elementelor chimice.
Daca ar fi existat toate elementele chimice inca de acum 4,5 miliarde de ani, viata pluricelulara ar fi evoluat mult mai devreme. Ori viata pluricelulara a evoluat cam de acum 600-700 milioane de ani. Conform ipotezei prezentate, exact in acea perioada au aparut elementele chimice Ca si Fe, elemente ce au facilitat aparitia organismelor complexe, animalelor in special...
De asemeni clorofila a aparut odata cu formarea in Sistemul solar a Magneziului, adica acum cca. 2 miliarde de ani.
Toate aceste momente de aparitie a noi elemente chimice au influentat evident evolutia vietii pe planeta noastra.

Daca aceasrta Teorie este reala, si argumentele ce o sustin sunt numeroase, inseamna ca elementele din Tabelul lui Mendeleev au aparut in cicluri succesive, fiecare ciclu formand pe perioada existentei lui cate o grupa din Tabel. Fiecare element chimic, odata format, a influentat direct pozitiv sau negativ materia vie.

Evolutia aparitiei grupelor de elemente chimice din Tabelul lui Mendeleev:


Putem presupune ca la inceput a fost un nor de Hidrogen.
Prin colapsare partiala norul de Hidrogen a generat Heliu. In prezent avem aproximativ 75% H si 24%He in sistemul nostru cosmic.
Prima grupa din Tabelul lui Mendeleev include H si He.
La acest moment nu se putea crea materie vie. Se stie ca He nu se combina chimic cu nici un alt element.
A doua grupa din Tabel presupune aparitia pe o durata de 2,5 miliarde de ani a elementelor chimice:


Se observa aparitia C, N si O, care impreuna cu H format anterior, alcatuiesc 60% din substanta materiei vii din prezent. In aceste conditii observam ca avem posibilitatea de a explica aparitia ADN-ului. Acesta este constituit din Adenina, Guanina, Timina si Uracil. Toate acestea sunt alcatuite din atomii: H,N si O, adica exact cei abia formati in aceasta perioada evolutiva.
A treia grupa din Tabel contine:


Pentru evolutia vietii Na si Mg sunt extrem de importante. Mg este necesar formarii clorofilei "a" si deci putem presupune ca aparitia Mg corespunde aparitiei cloroplastelor in evolutia materiei vii, adica acum cca. 2 miliarde de ani. Pe toata perioada acestui ciclu viata s-a dezvoltat si in baza fotosintezei, ajungand la nivelul eucariotelor.
A patra grupa din Tabel face posibila aparitia Ca si a Fe. Aparitia Ca corespunde cu aparitia cochiliilor calcifere, iar aparitia Fe se identifica cu aparitia globulelor rosii formate din atomi de H, N, O si Fe.
Atat Ca, cat mai apoi si Fe au creat posibilitatea aparitiei organismelor pluricelulare. Dovada sunt coloniile milionare de corali, insulele coraliere, miliardele de cochilii, cat si organismele superioare, pluricelulare ce au aparut si care au sange rosu datorita Ferului.Aceasta grupa a aparut la inceputului unui ciclu, acum cca. 700-600 milioane de ani.


A cincea grupa din Tabel poseda doar vagi urme de atomi importanti pentru materia vie: Mo si I. Majoritatea noilor elemente sunt de fapt mai degraba toxice pentru materia vie anterioara. Din fericire cantitatile la nivel planetar sunt reduse.Este interesant de presupus ca noile cicluri de formare a elementelor chimice ar putea fi cauza perioadelor disparitiilor in masa a organismelor vii din istoria vietii pluricelulare. Mari disparitii ale organismelor au fost acum 438, 360, 245, 208 si 65 milioane de ani. Sa corespunda aceste date cu noi cicluri de nastere a elementelor chimice din tabelul lui Mendeleev? De altfel se poate lesne constata ca elementele chimice din ultimele grupe din Tabel nu se regasesc in materia vie, decat mai degraba ca poluant!


A sasea grupa din Tabel aduce cu sine elementele radioactive. Acestea evident nu sunt propice vietii, dar pot realiza transmutatii genetice multiple, astfel incat rata aparitiei speciilor noi sa creasca. In urma acestui proces apar desigur mii de specii noi.



A saptea grupa este de fapt ciclul actual de evolutie, si se observa ca mai sunt inca o serie de noi elemente ce inca nu au fost evidentiate. Se pare ca ne aflam spre finalul ultimului ciclu, moment cand presupunem ca ar trebui sa apara in natura elementele chimice 113-118. Aceasta grupa contine elemente extrem de instabile, radioactive, mutante genetic: U, Pu, Ac... Se pare ca elementele chimice abia aparute se manifesta pana la stabilizare ca elemente radioactive (izotopi). Materia vie practic nu foloseste elementele grupelor 6 si 7, ba dimpotriva. Aceste grupe duc la modificari drastice ale comportamentului firesc al materiei vii. Radioactivitatea duce la aparitia de cancere si modificari ale moleculelor si structurilor celulelor vii. In astfel de conditii ne aflam intr-un impas generalizat.



Dupa cum am scris anterior, suntem spre terminarea ultimului ciclu de nastere a noilor atomi (grupa a 7-a). Cu timpul vom intalni si elementele chimice lipsa si ne vom afla in faza aparitiei unui nou ciclu, viitoarea grupa 8 din Tabelul lui Mendeleev.

Observam ca ciclurile de formare a atomilor noi se face in perioade din ce in ce mai scurte de timp. In ultimele 600 milioane de ani au fost practic patru cicluri. Fiecare ciclu din perioada vietii pluricelulare si-a lasat amprenta asupra vietii pe Pamant. Ciclul care a generat grupa 4 din Tabelul lui Mendeleev a fost ultimul ciclu benefic. Urmatoarele cicluri a creat un mediu in care radioactivitatea solului a crescut extrem de mult, cu efecte directe asupra geneticii... Viitoarele cicluri vor fi din ce in ce mai scurte si elementele chimice noi vor fi tot mai instabile.

Dovezi ca Teoria aparitiei elementelor chimice din Tabelul lui Mendeleev ar fi justa avem:
Cea mai mare exploatare de aur din lume se afla in Bazinul minier de langa Johannesburg, Africa de sud, la o adancime de cca. 4 Km. Daca specificam ca se gaseste petrol si la adancimea de 6,5 Km, rezulta ca Aurul a fost depozitat ulterior aparitiei materiei vii. Deci Au nu este un element ce ne parvine din trecutul planetei, ci un element aparut ulterior. Unii cercetatori sustin faptul ca multe elemnente chimice au venit pe planeta prin intermediul meteoritilor. Dar meteoriti sunt de miliarde de ani, in timp ce Aur avem abia de dupa aparitia vietii.
Conform Teoriei expuse Aurul a luat nastere odata cu grupa 6 din Tabelul lui Mendeleev, fiind astfel un element chimic relativ nou si deci se va intalni mai des la suprafata. Grupa a 6-a ar fi luat nastere cam acum 250 milioane de ani si corespunde cu disparitia masiva de vietati din Permian-Jurasic, cand au disparut 50% specii de animale si 95% pesti!

De altfel vedem noi insine ceea ce se intampla in prezent la nivel planetar. Ultimul ciclu de aparitie a elementelor chimice este pe sfarsite. Materia vie se afla in colaps. Se stie ca majoritatea speciilor de arbori sunt pe cae de uscare si disparitie, vietatile vii de asemeni, animale, plante... Radioactivitatea mediului este in crestere, fenomen accentuat si de poluarea umana...

Sursa aparitiei ciclurilor de formare a elementelor chimice este in primul rand Soarele. Evolutia sa este cauza initierii fiecarui ciclu in parte. Este insa de asemeni posibil ca la nivelul planetelor solide procesul ciclurilor sa se accentueze si astfel sa avem posibilitatea de a identifica atomi noi.
Activitatea solara a trecut prin cateva maxime de emisie in spectrul H, Si si in prezent al Ca+ din atmosfera acestuia. Trebuie spus ca maximul de radiatie a fost atins in urma cu cca. 700-600 milioane de ani, la nivelul liniei H alfa a atomului de Hidrogen. Acest fapt s-a suprapus peste dezvoltarea materiei vii in cadrul vietii pluricelulare. Radiatia rosie a liniei Hidrogenului era de peste 2,5 ori mai mare ca pana in prezent, ceea ce a dus la dezvoltarea marilor reptile si arborilor gigant! Fotosinteza utilizeaza tocmai aceasta linie rosie de emisie solara, clorofila "a" absorbind cu precadere culoarea rosie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu